Grupa Klimowicz

Burak

Wspaniały jako dodatek podczas  wspólnych rodzinnych obiadów i kolacji. Nieodzowny w kuchni podczas przygotowywania dan wigilijnych w postaci barszczu. Czy jednak wiemy jak duża skarbnicą witamin i cennych minerałów jest? Burak, poznaj ciekawostki z nim związane.

 

Skąd pochodzi?

Burak znany był w starożytności na Bliskim Wschodzie, wiemy o tym , bo wspomina o nim jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii z roku 722 r p.n.e., około 400 r p.n.e. buraki uprawiane były także w starożytnej Grecji, a około 200 r p.n.e. znane były w starożytnym Rzymie. W Polsce wzmianki na temat buraków pochodzą z XIV wieku, a jego uprawę na szerszą skalę rozpoczęto 200 lat później. Obecnie nasz kraj jest przodującym producentem tych warzyw w Europie.

Zdrowie

Burak zwiera liczne witaminy wśród nich: witamina A, C i cały zestaw witamin z grupy B jak: B1, B2, B3, B4, B5, B6. Do tego posiada liczne minerały jak: wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt, jest także źródłem kwasu foliowego. Zalet dla zdrowia ma wiele między innymi: pomaga przy stresie, depresjach, wzmacnia koncentrację, pomaga w zaburzeniu snu, poziomuje nadciśnienie i niedociśnienie, reguluje cholesterol, a oprócz tego zawiera dużo błonnika i zwiększają przemianę materii. Witamina B12 w nich zawarta łagodzi bóle kręgosłupa, korzonków nerwowych oraz zapobiega artretyzmowi.

Nic tylko jeść i korzystać z dobrodziejstw składników w nim zawartych :-)

Do góry